Συμφωνούν Παπανάτσιου-Μίχαλος για φως στο τούνελ της οικονομίας

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο πρόεδρος των επιμελητηρίων της χώρας κ. Μίχαλος συμφώνησαν σήμερα στην γενική συνέλευση όλων των Επιμελητηρίων που διεξάγεται στο Βόλο, ότι υπάρχει πλέον φως στο τούνελ της οικονομίας. Ο κ. Μίχαλος ζήτησε αλλαγές εδώ και τώρα στη φορολογία και άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζητώντας ταυτόχρονα πολιτική συναίνεση στην αυτονόητη ανάγκη να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. “Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις, αλλά θέλουμε σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στις θέσεις εργασίας, σεβασμό στους νόμους, απάντησε η κ. Παπανάτσιου, η οποία παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα η λοταρία των αποδείξεων μετά την καθυστέρηση που προκάλεσαν οι τράπεζες.

Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι το οικονομικό κλίμα για τις επιχειρήσεις είναι θετικό, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία παραγωγικών φορέων, ένα
αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει αυξήσει τους τζίρους και τα κέρδη του. “Φιλοδοξούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει αυτό ακόμη μεγαλύτερο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε πλεονάσματα που θα τα δώσουμε πάλι σαν κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες τάξεις, ώστε αυτά να γυρίσουν στην αγορά και να έχουμε τη δυνατότητα και η μεσαία τάξη να ανακάμψει και ενόψει των εορτών”, τόνισε

Η υφυπουργός αποδέχθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση για όλους, κάτι που θα αλλάξει από το 2020 και μετά με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τόνισε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από τους αυστηρούς ελέγχους αλλά και τη συμπίεση των δημοσίων δαπανών. “Με αυτή τη λογική και όσο αυξάνεται η φορολογητέα βάση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ίσως και νωρίτερα”, επισήμανε. Τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία συμφωνία με τους εταίρους για το χάρισμα των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

“Έτοιμοι για τη λοταρία”

Τέλος επισήμανε ότι πλέον το αρμόδιο υπουργείο είναι έτοιμο για την εφαρμογή της λοταρίας στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις τράπεζες που έθεσαν θέμα με τον επαγγελματικό λογαριασμό. Ανέφερε ότι χθες υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση και μεθαύριο Δευτέρα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ώστε να σταλούν τα απαραίτητα στοιχεία και να ξεκινήσουν οι πρώτες κληρώσεις.

Μίχαλος: Όχι στην υπερφορολόγηση και τους μισθούς πείνας

Την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας πολιτικής που θα περιλαμβάνει μείωση της υπερφορολόγησης π που υφίσταται ο οικονομικός τομέας σήμερα σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να μπορέσουν να δοθούν τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μίχαλος. “Είναι αναγκαίο η τρίτη αξιολόγηση η οποία δεν περιέχει δημοσιονομικά μέτρα, αλλά πολιτικού περιεχομένου μέτρα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Έχω την αίσθηση ότι καλά προχωρούν οι συζητήσεις και στα μέσα Δεκέμβρη μπορούμε να δούμε μία ολοκλήρωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά για το νέο αναπτυξιακό κύκλο που οραματιζόμαστε όλοι”, επανέλαβε.


Επισήμανε ότι προέχει πλέον να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως στο πολιτικό φάσμα της χώρας αλλά και σε όλα τα άλλα επίπεδα ώστε “να μπορέσουμε μαζί να σχεδιάσουμε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για το νέο αναπτυξιακό κύκλο”.
Τάχθηκε κατά των μισθών πείνας και τόνισε ότι παραδείγματα χαμηλών μισθών γειτονικών χωρών απέδειξαν ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
“Εμείς είμαστε κοινωνικά αλληλέγγυοι και νομίζω ότι όταν υπάρχει αυτή η συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά”.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ