Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ενόψει Δ.Ε.Θ.

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Καρδίτσας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ενημέρωσε ότι θα μπουν λεωφορεία για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 9 του Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα στου Βενιζέλου. Ο Στέλιος Σαριδάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα γίνει την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο κ. Καπράνας στην εισήγησή του, είπε: » Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφωνώντας με τους δανειστές ουσιαστικά σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αφού εφάρμοσε με ευλάβεια το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε, το ενίσχυσε με νέες δεσμεύσεις για πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα, απειλώντας την Κοινωνία με πλήρη ισοπέδωση και συλλογική αφωνία, εξουδετερώνοντας τα μέσα συλλογικής δράσης των εργαζομένων και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις τους.
Οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, η μείωση του αφορολόγητου, η επιβολή νέων φόρων σε τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τιμολόγια κ.λ.π. , η μονιμοποίηση χαρατσιών και φόρων η δραματική αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην Ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά διευρύνουν την φτώχεια, την εξαθλίωση, την λιτότητα ενώ παράλληλα έχουμε πλήρη αποδιοργάνωση κάθε παραγωγικού ιστού.
Το χειρότερο όλων είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις στα Δημοκρατικά και κοινωνικά μας Δικαιώματα, μέσα από την κατάργηση και τις συνεχείς παρακάμψεις Δημοκρατικών Θεσμών και Διαδικασιών.
Ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Η εσωτερική υποτίμηση με την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας. Κάθε Δημοκρατίας.
Ακολουθείται μια πολιτική που είναι λάθος, που τα νούμερα δεν βγαίνουν και αυτό φαίνεται από:
Την τεράστια ανεργία που υπάρχει ακόμα αλλά και τη συνέχιση του μαζικού κύματος φυγής από τους νέους αθρώπους σε άλλες χώρες.
Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασίας, μπλοκάκια κ.λ.π.) που επιφέρει δραστικό περιορισμό του ύψους των εισφορών.
Την αποδόμηση του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 37% με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στις εισφορές με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στη διαβίωση τω εργαζομένων.
Την κατακρεούργηση των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τις νέες περικοπές που θα γίνουν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, θα καταντήσουν τις συντάξεις προνοιακά επιδόματα.
Τη ραγδαία αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας (42%) που στερεί σημαντικούς πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την πλήρη αποτυχία πάταξης της εισφοροδιαφυγής που έχουμε διόγκωση και αυτό οφείλεται και στην αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Την αποτυχία είσπραξης των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζοντας σε 11 δις.
Στο «όνομα» της μείωσης του χρέους συνεχίζουν να ξεπουλάνε ξεδιάντροπα και προκλητικά έναντι πινακίου φακής τον Δημόσιο πλούτο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος.
Στο «όνομα» της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας καταργούν τις συλλογικές μας συμβάσεις και το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση αδυνατούν να επιβάλλουν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, αφού τα καρτέλ συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ με τις τιμές των προϊόντων να είναι στα ύψη.
Στο «όνομα» του συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών, υποβαθμίζονται και διαλύονται κοινωνικά αγαθά όπως η ΥΓΕΙΑ και η ΠΑΙΔΕΙΑ, ενώ το κράτος ΠΡΟΝΟΙΑΣ έχει γίνει πλέον κράτος ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.
Στο «όνομα» της Ευρώπης περιορίζουν τη δημοκρατία και καταργούν δημοκρατικούς θεσμούς, περιορίζουν και καταργούν το ίδιο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι αλλαγές, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, πρόοδος, προοπτική και ελπίδα είναι αδύνατον να υπάρξουν με υποταγμένους, εξαθλιωμένους και εξοντωμένους τους πολίτες, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς με πληγωμένη την ίδια τη Δημοκρατία.
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ένα ταξικό, ενωτικό και διαρκή αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντιδημοκρατικών, σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή μας. Δεν έχει κανένα νόημα να αλλάζουν οι κυβερνήσεις και να ασκούνται οι ίδιες πολιτικές.
Γι΄αυτό συνεχίζουμε αγωνιστικά και μαχητικά! Για την κοινωνία, με την κοινωνία, στους δρόμους του αγώνα!
Αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας των Εργαζομένων, των Ανέργων, των Συνταξιούχων, των Επόμενων Γενεών σε μια κοινωνία με :
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσια δικαιώματα, Υγεία και Ασφάλεια.
Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές.
Ελεύθερη Συνδικαλιστική Δράση – Σεβασμό στους Δημοκρατικούς Θεσμούς.
Έχουμε χρέος όλοι μας να δώσουμε ένα δυναμικό, αγωνιστικό παρόν στο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στο Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα στου Βενιζέλου.
Να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση στη λιτότητα, στις απολύσεις, στα χαράτσια, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην ανεργία.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι θα μπουν λεωφορεία για την δωρεάν μετακίνηση όσων θέλουν να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό Εργατικό και Κοινωνικό Συλλαλητήριο.
Από την άλλη ο κ. Σαριδάκης, τοποθετήθηκε: Από την εφαρμογή του νέου «αναπτυξιακού» νόμου, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δοθούν σε πρώτη φάση στους επιχειρηματικούς ομίλους περί τα 3,6 δισ. ευρώ που προέρχονται τόσο από την άμεση διοχέτευση κρατικού χρήματος (κονδύλια ΕΣΠΑ και Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και από τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις που παρέχονται απλόχερα, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.
Τη «δίκαιη ανάπτυξη» τη βιώνουν καθημερινά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Καρυπίδη που παραμένουν για 15 μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA που είναι 4 – 10 μήνες απλήρωτοι. Την έζησαν – μέχρι τέλους – οι δεκάδες νεκροί και αυτό το καλοκαίρι στα εργοδοτικά κάτεργα και εξακολουθούν να τη ζουν χωρίς επίδομα οι χιλιάδες άνεργοι στην περιοχή μας, οι συνταξιούχοι που κάθε μέρα είναι στον αυτόματο κόφτη, την καταλαβαίνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια. «Δίκαιη ανάπτυξη» είναι η ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τη Βιομηχανία Ζάχαρης ενόψει κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης, οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που οι επιχειρήσεις δε θα αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Σ’ αυτή τους την ανάπτυξη πανηγυρίζουν για την αύξηση των διανυκτερεύσεων στην Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μετράνε κάθε χρόνο καινούργιες απώλειες, εντατικοποίηση της δουλειάς, χειρότερες συνθήκες, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ που είδαν τους μισθούς να μειώνονται στο ξεκίνημα της κρίσης, σήμερα παρά την αυξημένη κερδοφορία, η εργοδοσία αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ανάκτηση ακόμη και μέρους των απωλειών των εργαζόμενων.
Και έπεται συνέχεια, αφού οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «πλούτο» των ευέλικτων μορφών εργασίας, της εντατικοποίησης, της απόλυσης σε στρατηγικούς κλάδους και επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται (όπως το λιμάνι – κατά τα πρότυπα του Αερολιμένα). «Δίκαιη ανάπτυξη» παρατηρούμε στο Δημόσιο που συρρικνώνεται και λειτουργεί όλο και πιο βαθιά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, με τους εργαζόμενους εκεί να «απολαμβάνουν» μείωση μισθών, «αξιολόγηση» και κινητικότητα, περιστολή δικαιωμάτων – όπως άλλωστε και το σύνολο του λαού μας με τις αυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, φορολογία. Αυτή την «ανάπτυξη» θα προβάλει η κυβέρνηση στη μεγάλη φιέστα της ΔΕΘ, που θα στηθεί στις πλάτες των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ από τους οποίους αφαιρούνται δικαιώματα, στις πλάτες του Θεσσαλονικιώτικου λαού που θα δέχεται υποβαθμισμένες υπηρεσίες παρόλο που θα πληρώνει ακριβότερο εισιτήριο. Το πραγματικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο λαός είναι ένα: Ανάπτυξη για ποιον; Για την κερδοφορία των μονοπωλίων, την οικειοποίηση του πλούτου από τους λίγους, ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας, όπως είναι σήμερα εφικτό να συμβεί, παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, την τεράστια άνοδο της παραγωγικότητας;
Η επίθεση αυτή αφορά κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη. Πρόκειται για ξετσίπωτο ψέμα πως δεν θα έρθουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς αγρότες, στις γυναίκες και τους νέους κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε ένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής αργίας, επέκτεινε τις ρυθμίσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν την μείωση των μισθών στα 586 και 511€ αντίστοιχα για τους νέους, μία διάκριση την οποία διατηρεί, αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα που διασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις με την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Αφαίρεσε άλλα 250.000.000€ από τους συνταξιούχους ανεβάζοντας τις Συριζαίϊκες περικοπές πάνω από τα 16 δις €, οι οποίες προστέθηκαν πάνω στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διεύρυνε τη φοροληστεία που τσακίζει μισθωτούς συνταξιούχους και ξεκληρίζει αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Προώθησε το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και του δημόσιου πλούτου, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία.
Και αφού αξιολόγησε ότι οι πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αντέχουν τα μέτρα ετοιμάζει και νέα μέτρα και νέες αξιολογήσεις.
Επιδιώκει το χτύπημα των συνδικάτων, της συλλογική δράσης με τις ανατροπές που φέρνει στο νόμο που αφορά τα συνδικάτα. Με την απαγόρευση των απεργιών και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς και μαζί κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, «επανυπολογισμό» δηλαδή νέα μείωση των συντάξεων, πλήρη εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, τη μείωση του αφορολόγητου. Ο λαός δε δοκίμασε ακόμα τη δύναμη του. Μεγάλοι και δυνατοί θα μοιάζουν όσο είμαστε γονατισμένοι. Οι αγώνες των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς τους προηγούμενους μήνες όπως και οι κινητοποιήσεις των ελευθεροεπαγγελματιών, των αγροτών, των εργαζομένων στον ΚΑΡΥΠΙΔΗ, στους ΟΤΑ, έδειξαν και δείχνουν ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα είναι όρθιο, ζωντανό, υπάρχουν μαχητικές δυνάμεις. Ότι μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής, μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό και ρωμαλέο,  αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών, των επιχειρηματικών ομίλων.
Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς.
Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 4ων μνημονίων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες μας να επιτρέπουν να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
Δε χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές.
Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.
Με γερή οργάνωση στους χώρους δουλειάς – σχέδιο – συντονισμό – αποφασιστικότητα στη πάλη.
Αλλάζουμε την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γυρνάμε την πλάτη στις προδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Τραβάμε μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα, μαζικό, δημοκρατικό, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους, και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Τέρμα στις κάλπικες ελπίδες για ανάπτυξη που έρχεται. Αυτή, αν κι όταν θα έρθει, θα μας έχει και πάλι στη φτώχεια.
Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ΔΕΝ είναι σύνθημα μας. Την πληρώνουμε με θυσίες δίχως τέλος
Όσο η οικονομία είναι σχεδιασμένη να υπηρετεί τα κέρδη και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι και προκοπή, όποια κυβέρνηση και αν είναι στο τιμόνι είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερά».

ΠΗΓΗ