Σύστημα υποπαραχωρήσεων προωθεί το Υπουργείο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΒΟΛΟ –

Ξεκάθαρος ότι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αλλά η προώθηση της ανάπτυξης με το σύστημα των υποπαραχωρήσεων ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα το απόγευμα, στο λιμάνι του Βόλου, όπου είχε συνάντηση με τις Λιμενικές Αρχές και εν συνεχεία, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για ζητήματα που αφορούν στο λιμάνι.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι, σε σχέση με την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα έχει ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε λιμάνια όπως του Βόλου, να αναπτύξουν μια παράπλευρη δραστηριότητα που είναι η ναυπηγοεπισκευαστική.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις υποπαραχωρήσεις των λιμανιών, ο υπουργός δήλωσε πως, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτικό, αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος συνεργασίας του Οργανισμού με όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Βόλου, το οποίο είναι μεταξύ των λιμανιών που κατέχουν κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

«Σήμερα συζητούσα με την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για αυτά τα ζητήματα. Για να υπάρξει αυτή την στιγμή κάποια τέτοια δραστηριότητα, πρέπει να υπάρξει και συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Εμείς ήδη αποσαφηνίσαμε ότι τα λιμάνια όπως ο Βόλος, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η Πάτρα κ.λ.π. είναι λιμάνια που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από αυτή την διαδικασία.

Σιγά σιγά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπάρχει μια κινητικότητα αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο γιατί δεν μπορώ να πω λόγια γενικά και αόριστα» τόνισε ειδικότερα ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος εξήρε το έργο του διευθύντοντα συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε., κ. Σταυριδόπουλου και του Δ.Σ. του Οργανισμού, λέγοντας ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, κάτι που εισπράττει – όπως είπε – όχι μόνο από την ενημέρωση που έχει, αλλά και από πάρα πολλούς παράγοντες της περιοχής.

Για την κρουαζιέρα

Για το θέμα της κρουαζιέρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς που την εκπροσωπούν. Πρόσθεσε δε, ότι ενώ τον περασμένο Γενάρη, λόγω του ότι βγήκε από το πακέτο της κρουαζιέρας στο Αιγαίο, η Τουρκία και η Αίγυπτος, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπήρχαν απώλειες της τάξης 40%, τελικά, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό (καθώς έγινε πολύ καλή δουλειά και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Τουρισμού) που η εκτίμηση είναι ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου του τουρισμού στη χώρα.

Ανήγγειλε δε, ότι στο χώρο της κρουαζιέρας ανοίγει και μια νέα γραμμή Πεκίνου – Αθήνας, έπειτα από έξι χρόνια προσπαθειών, ενώ έχει ανοίξει συζήτηση με τους φορείς της κρουαζιέρας, στο πλαίσιο της οποίας έχει αποσαφηνιστεί από την πλευρά του Υπουργείου ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης για την παραχώρηση κομματιών σε διάφορα λιμάνια – σε προορισμούς που τους ενδιαφέρουν – προκειμένου να γίνουν κάποιες επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες θα αποπληρωθούν μέσω της προτεραιότητας που θα έχουν στη χρήση αυτών των υποδομών.

Για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του λιμανιού

Ερωτηθείς, αν υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης της ανανέωσης του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού του λιμανιού του Βόλου, ο κ. Κουρουμπλής ήταν ξεκάθαρος:

«Αν σας πω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα δεν θα ήμουν ειλικρινής» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν, καθώς και άλλες πηγές από όπου μπορούμε να αντλήσουμε πόρους και να βοηθήσουμε να υπάρξει η ανανέωση αυτού του εξοπλισμού.

«Πιστεύω ότι μια τέτοια προσπάθεια χρηματοδότησης με πολύ ευνοϊκούς όρους δίνει τη δυνατότητα σε ένα λιμάνι να αναπτύξει δραστηριότητες και να αποπληρώσει ενδεχομένως μια τέτοια πηγή, αν χρησιμοποιηθεί» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι η Διοίκηση του Λιμανιού του Βόλου, κάνοντας εξαιρετική δουλειά, αναζητά τέτοιους τρόπους χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ

Prev Π. Κουρουμπλής: "Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κοιτά και δεξιά και αριστερά"
Next “Μίνι καζίνο” λειτουργούσε στο Βόλο-Δέκα συλλήψεις