Σ. Ρομπόλης: “Dead line το 2024 για το ασφαλιστικό μας σύστημα”

Το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387, ενώ η υλοποίησή του θα δημιουργήσει μία νέα κατηγορία συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας και στη “σύγκρουση των γενεών”, δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ που σήμερα, στις 7 το απόγευμα, μιλά σε ημερίδα, που διοργανώνει πλειάδα φορέων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με θέμα την κοινωνική ασφάλιση.

Τόνισε ότι ο νέος νόμος βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη που έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και βασίζεται μόνο σε περικοπές των συντάξεων και όχι σε ενίσχυση του συστήματος με νέες εισφορές, που σημαίνει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. «Στόχος του Δ.Ν.Τ. είναι
να συρρικνώσει την κρατική και την τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος» επισήμανε.

Ειδικότερα όπως ανέφερε οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου (με εισοδήματα 4.500 ευρώ το χρόνο) βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

« Η σύγκρουση των γενεών μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο κ. Ρομπόλης , επισημαίνοντας ότι ενώ η προηγούμενη γενιά έδινε π.χ. στο σύστημα 100 μονάδες στο σύνολο του εργασιακού της βίου, έπαιρνε πίσω 80 μονάδες όταν συνταξιοδοτούνταν, ενώ η σημερινή γενιά των 30-45 χρόνων, θα δώσει στο σύστημα 100 μονάδες για να της επιστραφούν 52. «Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων φθίνει συνεχώς, όπως και των νέων, καθώς πλέον οι εισφορές δίνονται για να πληρωθούν συντάξεις προηγούμενων γενεών, καθώς δεν υπάρχει αποθεματικό από τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί αυτό δόθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες συνταξιοδότησης νέων συνταξιούχων», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη το αποθεματικό των ταμείων έχει περιοριστεί στα 16 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν μόνο σε έξι μηνών συντάξεις.

Επίσης ο κ. Ρομπόλης επισήμανε ότι όλη αυτή η πορεία περικοπών και νομοθετημάτων από το 2010 και μετά , έχει βασιστεί σε μια αναλογιστική μελέτη του ΔΝΤ, η οποία περιέχει πολλά τεχνικά λάθη και παρά το γεγονός ότι αυτό έχει επαληθευτεί, το ΔΝΤ εμμένει στις απόψεις του και επιλέγει ως μόνο δρόμο εξορθολογισμού του συστήματος τις μειώσεις των συντάξεων, με συνεπακόλουθο τη μείωση του βιωτικού επιπέδου των 2.650.000 συνταξιούχων, που υπάρχουν σήμερα.

Όπως εξάλλου είπε ο κ. Ρομπόλης, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020-2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Ελληνες που γεννήθηκαν το 1960. «Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη γεννήσεων την μεταπολεμική περίοδο, θα δούμε ότι το 1960 είχαμε μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το ΔΝΤ επιμένει ότι δίνεται μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν 18% και έως το 2060 πρέπει να μειωθεί στο 16% του ΑΕΠ, για κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Έχουν υπολογίσει μία σταδιακή πορεία μειώσεων που δε επαληθεύεται και δεν μπορεί να στηρίξει το σύστημα» είπε ο κ. Ρομπόλης, τονίζοντας παράλληλα ότι ενώ έχουν γίνει περικοπές της τάξης των 50 δις τα τελευταία χρόνια, το ασφαλιστικό σύστημα δεν διαθέτει σήμερα 50 δις. «Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν γιατί δόθηκαν για την κάλυψη των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μαζικα τα τελευταία χρόνια» εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, σε αναλογιστική μελέτη που έκανε ο ίδιος με συνεργάτες του, την οποία παρουσίασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι, φαίνεται ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χωρίς η καταβολή των υποχρεώσεών του να δημιουργεί ελλείμματα, φτάνει μέχρι το 2024, χωρίς άλλες περικοπές συντάξεων, μετά όμως αρχίζουν να δημιουργούνται ελλείμματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που θα βγαίνει μαζικά στη σύνταξη. «Θα μπορούσαμε από τώρα μέχρι 2024 να σταθεροποιήσουμε το βιοτικό επίπεδο και να δούμε τι πόρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε στο σύστημα. Ούτε στη δική μας μελέτη μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέχρι το 2050″, τόνισε.

Τέλος επισήμανε πως δεν είναι αλήθεια ότι η χώρα μας δίνει μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για την κοινωνική ασφάλιση. «Άκουγα πρόσφατα και τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, να λέει ότι το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 18 δις, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ στις άλλες χώρες είναι 3% του ΑΕΠ. Είναι λάθος αυτό. Δεν είναι 10% του ΑΕΠ. Το λέει αυτό γιατί στα 33 δις που δίνονται για την κοινωνική ασφάλιση τα 14 δις προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές και τα 18 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από αυτά τα 18 δις, τα 9,5 δις είναι η τριμερής χρηματοδότηση που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, από τον 19ο αιώνα και τα 8,5 δις προορίζονται για την κάλυψη ελλειμμάτων. Επομένως, 8,5 δις είναι 5,5 % του ΑΕΠ. Στη Γερμανία ή στη Γαλλία δίνουν 3% του ΑΕΠ, άρα το επιπλέον που δίνει η Ελλάδα για κάλυψη ελλειμμάτων είναι 2,5% του ΑΕΠ», εξήγησε.

Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, θα ήταν να υπάρξει μία κυβερνητική πολιτική που θα προσανατολίζονταν στην ανάπτυξη και στη στήριξη του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η κοινωνική δυναμική που θα αναπτυχθεί όπως έχει γίνει διαχρονικά σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ