Τα ταφικά έθιμα Αρχαίας Ελλάδας και Αιγύπτου σε εκδήλωση του 5ου γυμνασίου Βόλου

Τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα παρουσιάστηκαν σήμερα στην καταληκτήρια εκδήλωση του 5ου Γυμνασίου Βόλου , που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και την παρακολούθησαν μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ με τα ταφικά έθιμα και κατόπιν μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου παρουσίασαν σχετικό θεατρικό δρώμενο, κερδίζοντας το χειροκρότημα των θεατών.

5ogsv2

Η ταφή ή καύση ή ενταφιασμός στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων, επιβάλλεται από θρησκευτική ανάγκη και όχι μόνο για λόγους υγιεινής. Αρκεί απλώς ένα ράντισμα του νεκρού με χώμα, ώστε να εξευμενισθεί και να μη γίνει όν που επιτίθεται και τιμωρεί.
Αυτό το καθήκον εκτελεί η Αντιγόνη στο νεκρό σώμα του αδερφού της Πολυνείκη και αψηφά τη θανατική ποινή που της επιβάλλει ο Κρέων (Σοφοκλέους, Αντιγόνη) Ο Ομηρικός κόσμος των νεκρών εντυπώθηκε τόσο βαθιά στην συνείδησή των Ελλήνων, ώστε ούτε οι φιλοσοφικές θεωρίες (Ορφικοί, Πυθαγόρειοι και Πλατωνικοί), μήτε καν ο Χριστιανισμός, κατόρθωσαν να τον ξεριζώσουν από τις ψυχές τους.

ΠΗΓΗ

Prev Στρατηγικός σχεδιασμός για μείωση δυστυχημάτων σε δασικές πυρκαγιές
Next Ημερίδα με θέμα «Εθνογραφίες στο/για το μέλλον» στο Π.Θ.