Τελευταίες παραστάσεις για την «Γυναικοκρατία» από την Πειραματική Σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή κλείνει τον φετινό κύκλο των Βιωματικών Σεμιναρίων με τρεις  τελευταίες παραστάσεις της κωμωδίας «Γυναικοκρατία», του Δημήτρη Βυζάντιου την Παρασκευή 26, Σάββατο 27, Κυριακή 28  Μαΐου, στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας) στις 9.00 μ. μ.

Στην «Γυναικοκρατία» ο συγγραφέας, που θεωρείται ο πρωτουργός και Θεόφιλος του νεοελληνικού θεάτρου, σατιρίζει εκπληκτικά τα ήθη, τις τάσεις, τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τους επηρεασμούς των Ελλήνων της ταραγμένης και μεταβατικής εκείνης εποχής. Είναι η περίοδος της μισητής για τον Ελληνικό λαό της Βαυαροκρατίας.

Και όπως λέει στο σημείωμά του ο συγγραφέας: «….Μες στο θέατρο του ποικίλου τούτου κόσμου περνώντας και διαβάζοντας το μέγα βιβλίο της ανθρώπινης κοινωνίας, δεν δύναται να βρεθούν ούτε όλες οι γυναίκες γενικά αγαθές ούτε όλοι οι άνδρες και αυτό φαίνεται κοινό μεταξύ όλων των εθνών και των πεφωτισμένων και μη. Αναπολώντας τους προ της Επαναστάσεώς μας χρόνους και θέτοντας υπόψιν μας την ηθικήν των τότε γυναικών, συγκρίνοντας δε την σημερινήν εποχήν με εκείνην θεωρούμε ότι η διαφθορά έχει πάρει μεγάλη έκταση στην κοινωνία μας.

Και αυτή η διαφθορά δεν ήτο ουρανοκατέβατη, αλλά προέκυψε από την λανθασμένη κατανόηση του ευρωπαϊκού εξευγενισμού. Δεν ήτο καιρός να διεισδύσει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής των εκεί γυναικών στον τρόπο ζωής των Ελληνίδων γυναικών, διότι πολλαί γυναίκες από το εν άκρον της παρελθούσης εποχής της αμάθειας και του περιορισμού, μετεφέρθησαν εις το άλλο άκρο του κακώς εκλαμβανομένου εξευγενισμού.

Η έννοια και ο σκοπός του συγγράμματος τούτου δεν αποβλέπει προς κατηγορίαν των γυναικών εν γένει ούτε προς εκφαύλισην εκείνων αλλά αποβλέπει προς έλεγχον εκείνων μόνον όσαι αναμιγνύουν αυτόν με την δικιά τους διαφθοράν, με την αναίδειαν και την αναισχυντίαν. Λοιπόν επειδή ουδείς λόγος, ουδεμία προσβολή γίνεται κατά φρονίμων και ευγενών γυναικών δεν πιστεύω να κατηγορηθεί η κωμωδία αυτή από κανέναν.»

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Χριστίνας Δημητρίου, κοστούμια Χαρούλας Νικολάου, μουσική επιμέλεια Στράτου Μεγκέ, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Χαρούλα Νικολάου, Ζωή Τσιάμη, Παναγιώτα Δούκα, Βασιλική Τσιτρά, Χρύσα Κραβαρίτη, Αποστολία Καλυβιώτη, Αγγέλα Γιωτάκη, Στράτος Μεγκές, Γιάννης Σεχίδης, Κατερίνα Στιβαχτή.

 

Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται μια ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του Θεάτρου. Γενική είσοδος 5€.

 

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 6944388045

 

 

ΠΗΓΗ

Prev Οι νέοι στο επίκεντρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς
Next Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Salim Bachi στο Βόλο