Υποδομές ύψους 44,2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

Υποδομές προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών της αποβλήτων αποκτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς εκδίδεται η Πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα αυτά.

Η χρηματοδότηση τους γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Μεταξύ των έργων είναι και η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Μαγνησίας στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων. Η δυναμικότητα των Μονάδων αυτών πρέπει να είναι σε συμφωνία με τον ΠΕΣΔΑ. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο ήταν και από τα πρώτα που εγκρίθηκαν πανελλαδικά. Η στρατηγική μας ήταν να πάμε με δημόσια έργα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ξεκινάμε με έκδοση πρόσκλησης για έργα με συνολικό προϋπολογισμό 44,2 εκατ. ευρώ, που αφορά τις μονάδες επεξεργασίας Αποβλήτων που θα περιλαμβάνουν μονάδες ανάκτησης βιοαποβλήτων σε Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα-Καρδίτσα, καθώς και Σταθμούς Μεταφόρτωσης αλλά και την κατασκευή της κυψέλης 5 στον ΧΥΤΑ της Λάρισας για να μπορεί να δεχθεί τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Τα χρήματα αυτά έχουμε τονίσει και προς στο Υπουργείο, βάσει του αναθεωρημένου σχεδίου, δεν επαρκούν. Γι’ αυτό και ζητήσαμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και οι τρεις μονάδες στη Θεσσαλία, και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όπως το έχουμε σχεδιάσει. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας»

ΠΗΓΗ

Prev Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής σε συνέδριο του Χάρβαρντ
Next Συναυλία για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου