Υψηλό το κόστος αποκατάστασης ζημιών σε Σκόπελο – Αλόννησο

Ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές στις υποδομές της Σκοπέλου από την παγωνιά και τα χιόνια των προηγουμένων ημερών, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση. Τα τεχνικά δελτία θα ετοιμαστούν την ερχόμενη εβδομάδα για να αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο. Στην Αλόννησο η αποτίμηση των ζημιών θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τα χιόνια δεν έχουν ακόμη λιώσει στον ορεινό όγκο ενώ συνεχίζονται με πυρετώδης ρυθμούς οι εργασίες κοπής των πεύκων που έχουν πέσει και των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρ. Βασιλούδης, σε 500.000 ευρώ εκτιμώνται οι ασφαλτοστρώσεις που έχουν καταστραφεί σε δρόμους του νησιού ενώ ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει ετοιμάσει το τεχνικό δελτίο για τον επαρχιακό δρόμο Σκοπέλου Γλώσσας όπου το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Επιπλέον σε 100.000 ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης. Δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί οι ζημιές στις καλλιέργειες καθώς τώρα οι παραγωγοί κάνουν τις δηλώσεις στο δήμο για να επιληφθούν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.

Στην Αλόννησο τρία συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την κοπή κλαδιών ή και ολόκληρων πεύκων που έχουν καταστραφεί από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στο νησί την περίοδο του χωνιά. Επιπλέον στο νησί εργάζονται και συνεργεία της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στο δίκτυο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος, Πέτρος Βαφίνης, η αποτίμηση των ζημιών σε δρόμους του νησιού, στην ύδρευσης και στην αποχέτευση, θα ξεκινήσει μόλις λιώσουν τα χιόνια. Σήμερα στο νησί έφθασε γεωολόγος από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου για να κάνει αυτοψία σε τρία σημεία στα λιμάνια του Πατητηρίου και Βότση, όπου έπεσαν δένδρα και αποκολλήθηκαν εδάφη.

ΠΗΓΗ