Φιλανθρωπική συναυλία «Από την Πόλη… στην πόλη μας»

Οι φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και η παραδοσιακή Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», διοργανώνουν, υπό την υψηλή αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, μια ιδιαίτερη βραδιά με φιλανθρωπικό χαρακτήρα μέσω της μουσικής παράστασης-συναυλίας με τίτλο, «Από την Πόλη…στην πόλη μας», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» και τα έσοδα της οποίας, θα διατεθούν για τα συσσίτια απόρων της.
Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοί φορείς, τραγουδιστές και χορευτικά συγκροτήματα, με εξαιρετικό κέφι και διάθεση προσφοράς.
Σημαντική είναι η συμμετοχή της Παραδοσιακής ορχήστρας «ΙΩΝΙΑ», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νεκτάριου Δεμελή και της Ορχήστρας «ΡΥΘΜΟΣ», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου.
Θα εμφανιστούν οι Βολιώτες τραγουδιστές, Βαρελά Ελεάννα, Γακιόπουλος Δημήτριος, Ζεμπίλας Κώστας, Κούντριας Ιωάννης, Ματζίλης Νίκος, και οι αδελφοί Χρήστος και Ιορδάνης Παπάζογλου.
Όμως η μεγάλη αυτή εκδήλωση θα είναι μουσικοχορευτική. Θα εμφανιστούν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Γεωργίου Βόλου, του Συλλόγου «Χοροστέκι Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.» και το Χορευτικό σύνολο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Η Δημητριάς».
Τα κείμενα που θα ακουστούν και την ευθύνη της παρουσίασης θα έχει ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, ενώ την συνολική ευθύνη και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο χοράρχης της Παραδοσιακής χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, Δημήτριος Ανδρ. Χατζηγεωργίου.

Η Βυζαντινής μουσικής είναι τέχνη μεγάλη και σπουδαία. Με ύφος μοναδικό κι απαράμιλλο ήθος, αποτελεί έναν από τους μυστικούς ομφάλιους λώρους που μας δένουν άρρηκτα με τις ιστορικές ελληνικές πατρίδες της Μικρασίας.
Η μουσική και τα τραγούδια της ελληνικής Ανατολής δημιουργούν ένα πολύ γοητευτικό σύνολο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανό κι ελκυστικό για πάρα πολλούς Έλληνες, πρόσφυγες και γηγενείς. Με την ιδιότυπη γλώσσα και τον υψηλό ποιητικό λόγο, με την ιδιορρυθμία και τη μελωδικότητα των ήχων και των οργάνων, με τη γνησιότητα, τη σπάνια ομορφιά και τη μαγική της δύναμη, με το πηγαίο ύφος και την εξαιρετική ποιότητά της, πάντοτε μας συγκινεί και μας συναρπάζει.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γράφει:

«Διότι, ὅπως εἶναί τις ἱκανὸς να αἰσθανθὴ καὶ ἐκτιµήσῃ πρᾶγµα τόσον ἁβρόν, ὅσον ἡ Βυζαντινὴ µουσική, πρέπει να ἔχῃ ἢ ἁπλότητα ἢ λεπτότητα. Ἀλλ’ ἡ παρ’ ἡµῖν ψευδοαριστοκρατία τὴν µὲν ἁπλότητα, δυστυχῶς, ἀπώλεσε πρὸ πολλοῦ, εἰς βαθµὸν δέ τινα λεπτότητος οὐδέποτε κατώρθωσε να φθάσῃ. Ἄλλως, ἡ Βυζαντινὴ µουσικὴ εἶναι τόσον Ἑλληνικὴ ὅσον πρέπει να εἶναι. Οὔτε ἡµεῖς τὴν θέλοµεν, οὔτε τὴν φανταζόµεθα, ὣς αὐτὴν τὴν µουσικὴν τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων. Ἀλλ’ εἶναι ἡ µόνη γνησία καὶ ἡ µόνη ὑπάρχουσα. Καὶ δι’ ἡµᾶς, ἐὰν δεν εἶναι ἡ µουσικὴ τῶν Ἑλλήνων, εἶναι ἡ µουσικὴ τῶν Ἀγγέλων».

Η μουσική των μικρασιατικών παραλίων, ιδίως αυτή της Σμύρνης, είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής παράδοσης και ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο πολιτισμού που διέσωσαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα.
Μπορεί οι πρόσφυγοι να ήρθαν με έναν μπόγο, με κάνα-δυο ‘κονίσματα και κάνα πεντόλιρο βαθιά καταχωνιασμένο στα ρούχα, όμως μέσα τους έκρυβαν έναν τεράστιο πλούτο πολιτισμικό, που αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής.
Ανάμεσα στα πιο διαλεχτά στοιχεία ήταν και η μουσική τους παράδοση, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Τα στοιχεία, που συνθέτουν την Βυζαντινή μουσική και τη μουσική της Μικράς Ασίας, αναμείχτηκαν, δουλεύτηκαν κι αφομοιώθηκαν δημιουργώντας νέα τραγούδια σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης και άλλοι.
Αυτού του ύφους, του περιεχομένου και του επιπέδου τραγούδια θα ακουστούν στη μεγάλη αυτή συναυλία με τον εξαιρετικό σκοπό.
Γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά
πως η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας!
Είναι χυμένη από τη μουσική σας
και πάει με τα δικά σας τα φτερά…….
Κωστής Παλαμάς

Τραγούδια μεγάλων δημιουργών, τραγούδια νοσταλγικά, τραγούδια διαχρονικά… Η μουσική παράσταση «Από την Πόλη… στην πόλη μας», στην οποία συμμετέχουν Βολιώτες δημιουργοί και καλλιτέχνες, αποτελεί μια περιδιάβαση από το σκοτάδι στο φως, από την απελπισία στην ελπίδα, από το θρήνο του πένθους στον ύμνο της ζωής, από την Πόλη στον Βόλο μας, χορδίζοντας τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς, ευελπιστώντας ότι η αγάπη θα γίνει πράξη με την ενίσχυση του τεράστιου φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί η Μητρόπολή μας.

ΠΗΓΗ