Χιλιάδες ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος για εκκαθάριση της ΔΗΤΕΒ και όχι μόνο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν σήμερα οι εκκαθαρίσεις παλιών εταιρειών δήμων που αποτελούν πλέον τον Καλλικρατικό δήμο Βόλου ενώ αποσύρθηκε η απόφαση για την εκκαθάριση της ΔΗΤΕΒ του δήμου Βόλου, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει ο δήμος, προκάλεσαν αρκετές εντάσεις.

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. Θεοδώρου τόνισε ότι έρχονται τώρα οι εκκαθαρίσεις διότι πλέον ο δήμος Βόλου είναι εύρωστος οικονομικά και μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις και βάζει τέλος  «στην λεηλασία που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια και θα δούμε τις εκκαθαρίσεις. Για να λήξει το πανηγύρι που συνεχιζόνταν μέχρι την εκκαθάριση των εταιρειών».
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολ. Διαμαντένιας, πρότεινε στον κ. Θεοδώρου όταν αφήνονται τέτοια υπονοούμενα, καλό θα ήταν να πάει στον Εισαγγελέα για να του απαντήσει ο κ. Θεοδώρου ότι στην έναρξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής, «ο Δήμαρχος τα πήγε στον Εισαγγελέα και περιμένουμε να δούμε τι θα μας πούνε».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εκκαθάριση της ΔΗΤΕΒ με αφορμή τη μίσθωση του Domoel Xenia.
Ο Δήμος Βόλου είχε δώσει τη δυνατότητα στην ΔΗΤΕΒ να μισθώνει ακίνητα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο ενοικιαστής είχε καταβάλλει ποσό 420.000 ως εγγύηση έναντι μισθώματος, χρήματα τα οποία σε περίπτωση λύσης της σύμβασης θα πρέπει να επιστραφούν.
Από την πλευρά του ο ορκωτός λογιστής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΔΗΤΕΒ δεν ήταν υποχρεωμένη να έχει τα χρήματα αυτά σε έναν λογαριασμό κλειδωμένα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπλέον  οικονομικές εκκρεμότητες ύψους περίπου 170.000ευρώ οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν, ωστόσο αυτή τη στιγμή η ΔΗΤΕΒ έχει μόλις 70.000ευρώ.

Λαμβάνοντας το λόγο η νομική σύμβουλος του Δήμου Σοφία Παπαγιαννίτση, τόνισε ότι το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, η μίσθωση έγινε από τη ΔΗΤΕΒ και διευκρίνισε ότι όταν λύθηκε η ΔΗΤΕΒ, ο Δήμος Βόλου κλήθηκε να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΔΗΤΕΒ. Ξεκαθάρισε δε ότι  «αν λυθεί αυτή η μίσθωση με την DOMOTEL τότε ο Δήμος θα πρέπει να επιστρέψει 420.000ευρώ. Ο Δήμος έπρεπε να ζητήσει αυτά τα χρήματα από την ΔΗΤΕΒ. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν ΙΚΑ κι άλλες υποχρεώσεις».
Τελικά αποφασίστηκε το θέμα να αποσυρθεί προκειμένου να διερευνηθεί εκτενέστερα από τους αρμόδιους.

Κατά πλειοψηφία η πρόταση για μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων
Στο μεταξύ κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο την προγραμματική μεταξύ ΣΥΔΙΣΑ και Δήμου Βόλου για την εκπόνηση μελέτης και κατάθεση πρότασης πλέον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την κατασκευή μηχανικής ανακύκλωσης σύμμικτων απορριμμάτων. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια πρόταση που είχε καταθέσει ο δήμος σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο δήμος έχει περιθώριο να τη καταθέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Ο Μ. Πατσιαντάς των “Δρόμων Συνεργασίας” τάχθηκε εναντίον της όποιας πρότασης καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης σύμμικτων απορριμμάτων που θα παράγουν και rdf. “Τα σχέδια αυτά των κυβερνώντων αποκαλύφθηκαν στην Πελοπόννησο όπου στην περιφέρεια Τατούλη σχεδιάζεται φαραωνικού τύπου μονάδα. Θυμίζω ότι εικοσιδύο δήμοι τάχθηκαν υπέρ και 17 κατά”. Θετικά ψήφισε ο κ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου”, αρνητικά ο Απ. Νάνος της ΛΑΣ όπως και οι έξι ανεξάρτητοι. Άλλωστε όπως εξήγησε ο Κ. Γαργάλας, παραμένουν οι επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει οι έξι και για την πρόταση που είχε καταθέσει ο δήμος στο ΕΠΕΡΑΑ.

ΠΗΓΗ