Χρ. Σπίρτζης: Συνεχίζεται το έργο του φράγματος Συκιάς

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη είχαν χθες το οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Καρδίτσας παρουσία και των κυβερνητικών βουλευτών κ.κ. Σπ. Λάππα, Χρ. Κατσιαβριά- Σιωροπούλου και Παν. Βράντζα.

Ειδικότερα στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, Σοφάδων κ. Θαν. Σκάρλος και Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημ. Τσιαντής ενώ παραβρέθηκαν και ο συντονιστής της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλ. Αντωνίου μαζί με στελέχη της Ν.Ε., καθώς και ο συμπολίτης Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” κ. Βασ. Καραγιάννης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές όλων των μεγάλων έργων που αφορούν τον Νομό και την ευρύτερη περιοχή μας. Το νεότερο σε σχέση με τα μεγάλα έργα ήταν η διαβεβαίωση του Υπουργού οτι το έργο του φράγματος της Συκιάς θα συνεχιστεί, καθώς είναι ένα έργο που άσχετα με την πορεία των έργων εκτροπής του Αχελώου μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα ως υδροηλεκτρικό, όπως και το έργο της Μεσοχώρας, για το οποίο επίσης τόνισε οτι θα αδειοδοτηθεί άμεσα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία συνεισφέροντας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Οι φορείς επισήμαναν επίσης την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα και τα έργα συντήρησης και επένδυσης της σήραγγας του Πευκοφύτου, προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος κατάρευσης, αλλά και να ξιοποιηθεί σε συνδυασμό με το φράγμα Συκιάς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση, θέμα που ο κ. Σπίρτζης υποσχέθηκε να εξετάσει με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου. Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων επισημάνθηκε επίσης από τους φορείς η σημασία των φραγμάτων Πύλης και Μουζακίου που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την κατασκευή του Ε65, ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε οτι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τελειώσει ολόκληρος ο αυτοκινητόδρομος και όχι μόνο το κεντρικό τμήμα, το οποίο θα παραδοθεί τον Μάρτιο. ‘Ετσι μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και έναρξης των εργασιών κατασκευής του Νότιου τμήματος του Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, μήκους 32,5 χλμ, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία.

Οι φορείς έθεσαν επίσης προς τον κ Σπίρτζη το αίτημα κατασκευής του οδικού άξονα Μουζακίου- Λίμνης Πλαστήρα . Η επικινδυνότητα, λόγω κατολισθήσεων και στενότητας του υπάρχοντος δρόμου, αλλά και η τεράστια σημασία που έχει ο άξονας στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Δυτική Θεσσαλία επιβάλλουν όπως τόνισαν την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση της κατασκευής του δρόμου. Στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται η ολοκληρωμένη μελέτη για τον οδικό άξονα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΑΠΝΑ 2 με συνολικό προϋπολογισμό έργου τα 8.500.000 και ζητήθηκε από τον κ. Σπίρτζη η χρηματοδότησή του. Την τροποποίηση της μελέτης Λαζαρίδη καθώς και την συνέχιση και ολοκλήρωση των κλειστών αρδευτικών δικτύων του Σμοκόβου έθεσε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός εκφράστηκε θετικά υπογραμμίζοντας ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση έργα που συμβάλουν στον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που έχει θέσει. Παράλληλα τέθηκε ως αίτημα και η χρηματοδότηση- μέσω τομεακών του Υπουργείου- της κατασκευής του δρόμου Ματαράγκα-Ανάβρα, έργο για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ Σπίρτζης εμφανίστηκε θετικός. Σχετικά με τον αγροτικό τομέα, οι φορείς ζήτησαν επίσης τη χρηματοδότηση και έργων εκσυγχρονισμού των αρδευτικών γεωτρήσεων με την εγκατάσταση inverter. Τέλος από το Δήμαρχο Καρδίτσας τέθηκε το ζήτημα της κατασκευής των βασικών υποδομών εντός σχεδίου πόλης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κ. Σπίρτζης, σύμφωνα με το πρόγραμμά του είχε συναντήσεις στην πολεοδομία και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Καρδίτσας, καθώς και στη Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. 1spirtΚαρδίτσας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διευθυντής κ. Δ. Κουτρομάνος, μεταξύ άλλων, του έθεσε, τα προβλήματα του τεχνικού κόσμου που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ έθιξε τα ζητήματα της μισθολογικής μείωσης των μηχανικών δημόσιων υπαλλήλων, του περιορισμού των μετακινήσεων των μηχανικών σε 60 το χρόνο, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα αφού ακόμη δεν έχει σταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος εφαρμογής του νέου νόμου ο οποιος ψηφίστηκε στις 8 Αυγουστου.

ΠΗΓΗ

Prev Οι άδειες λαϊκών σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου
Next Γαλλια - Μαγνησία - συνεργασία στον τουρισμό