H παιδική χορωδία Σαμοθράκης στις αυριανές ΧορωδιοΓραφίες

Στις αυριανές «ΧορωδιοΓραφίες», που παρουσιάζονται στις 9μ.μ. από το Τρίτο Πρόγραμμα, θα μεταδοθούν χορωδιακά έργα πολλών δημιουργών όπως και η Παιδική – Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης που ιδρύθηκε το 2007. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει  ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, Ηχογράφηση: Γιάννης Δημάκος.

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/
Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Σ αυτή την εκπομπή θα μεταδοθούν χορωδιακά έργα των Manuel Cardoso, Philipp Friedrich Silcher, Giuseppe Verdi, Δημητρίου Ρόδιου, Χρήστου Σαμαρά και οι χορωδίες της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, η γυναικεία χορωδία από την Pomorie της Βουλγαρίας, η χορωδία των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού με μαέστρο τον Ανδρέα Kαρμπόνε και η παιδική χορωδία Rosarte υπό την διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα

Ακόμη τηλεφωνική συνέντευξη με την Μαέστρο Γιώτα Τηγανούρια- Αραβία,
για την Παιδική – Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης που ιδρύθηκε το 2007.
Η ιδέα δημιουργία της, προέρχεται από το φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1999 και του 2000 στη Σαμοθράκη, η γνωστή πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, σε συνεργασία με το δήμο Σαμοθράκης, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησε μεταξύ άλλων, ένα χορωδιακό εργαστήρι για τα παιδιά του νησιού. Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Εστιάζουμε επίσης στο καθήκον της μουσικής παιδείας που εξελίσσει τις μουσικές και εκφραστικές ικανότητες των παιδιών και οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση και αρμονία.

Η χορωδία στελεχώνεται από παιδιά ηλικίας πάνω από 7 ετών. Συνεχώς εμπλουτίζει το ρεπερτόριο της, δίνει συναυλίες και συμμετέχει σε τοπικά μουσικά εθιμικά δρώμενα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Έχει ταξιδέψει εκπροσωπώντας τη Σαμοθράκη και αναδεικνύοντας τη μουσική και τον πολιτισμό της, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονται σε πόλεις της Ελλάδας: Αλεξ/πολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Πολύγυρο, Δράμα, Αθήνα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η χορωδία και ο σύλλογος μας έχει φιλοξενήσει παρόμοιες μουσικές-χορωδιακές ομάδες στη Σαμοθράκη, με στόχο την ανταλλαγή μουσικών προτάσεων και ιδεών.

Τον Μάιο του 2010 η χορωδία απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό χορωδιών σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονία – Θράκη. Έχει συμπράξει με την παιδική χορωδία της σχολής «prof. Georgi Dimitrov» της Βουλγαρίας, και με τις χορωδίες Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου Χαλκιδικής & Ι.Ν. Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μουσική στη Σαμοθράκη: Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης (2013, 2015, 2016). Πήρε μέρος στη συναυλίες και τα εργαστήρια του 6ου χορωδιακού φεστιβάλ παιδικών και νεανικών χορωδιών που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2016) καθώς και στο φεστιβάλ »Ξάνθη πόλις ονείρων» (2016) συμπράττοντας με άλλες τρεις χορωδίες από Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Η Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης απέσπασε χρυσό δίπλωμα στον διεθνή διαγωνισμό χορωδιών της INTERKULTUR τον Οκτώβριο του 2016.
Από τον Φεβρουάριο του 2007 η χορωδία είναι υπό τη σκέπη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: «Αρμονίας Γένεσις».

ΠΗΓΗ