H χορωδία “Ορφέας της Τρίπολης” στις αυριανές ΧορωδιοΓραφίες

Αφιερωμένη στη χορωδία του «Ορφέα της Τρίπολης» είναι η αυριανή εκπομπή «ΧορωδιοΓραφίες» στις 9μ.μ. στο Τρίτο Πρόγραμμα. Την εκπομπή που είναι μια παραγωγής της ΕΡΤ Βόλου  επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Την ηχογράφηση επιμελήθηκε ο Γιάννης Δημάκος.

Την δράση της χορωδίας θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος του ΔΣ του Ορφέα, Μίμης Φωτόπουλος, ο Σταύρος Μπαριάμης, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος μέσων επικοινωνίας και η μαέστρος της μικτής Χορωδίας Χριστίνα Αθανασοπούλου.

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, στις 9 με 10 το βράδυ, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/

Επίσης θα ακουστούν δύο χορωδιακά από την μουσική κωμωδία «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» του Μάνου Χατζηδάκι και δύο από την 2η Λειτουργία του Μίκη Θεοδωράκη για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο.

Για επικοινωνία, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Η χορωδία «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» από την ίδρυσή της, το έτος 1979, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα των πολιτιστικών φορέων της Τρίπολης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις πολιτισμικές και θρησκευτικές δραστηριότητες του Δήμου Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διαφόρων άλλων Αρκαδικών (και όχι μόνο) συλλόγων και ιδρυμάτων. Διατηρεί μικτό, εκκλησιαστικό και παιδικό τμήμα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του σωματείου είναι ο σπουδαίος μαέστρος και ιδρυτικό μέλος του «ΟΡΦΕΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», κ. Βασίλης Τζαβάρας (δ/ντης Εκκλησιαστικού τμήματος), ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και το μεράκι του, από την ίδρυση του σωματείου μέχρι σήμερα. Το μικτό τμήμα διευθύνει η Μο Χριστίνα Αθανασοπούλου και το παιδικό τμήμα η μουσικός κα. Χαρά Πίσχου. Στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χορωδία ανήκει και ο μουσικός κ. Τάσος Ψάρος, που κατά καιρούς αναλαμβάνει τα ορχηστρικά τμήματα μας και επιμελείται χορωδιακές προσαρμογές έργων. Όλοι οι διευθυντές των τμημάτων της Χορωδίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ο «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» έχει να επιδείξει πλούσια και συνεχή καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμμετέχοντας περί των 700 μουσικών εκδηλώσεων – φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διοργανώντας στην πόλη μας χορωδιακά φεστιβάλ/συναντήσεις μικτών, νεανικών και παιδικών χορωδιών, ετήσια μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21ηΙουνίου) και μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία. Όλα αυτά τα χρόνια στις κορυφαίες καλλιτεχνικές στιγμές του σωματείου καταγράφονται 1) η απόδοση του έργου «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία», του Δημήτρη Παπαποστόλου (1988), 2) η εμφάνιση στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (1998) για την προβολή του Αρκαδικού Ιδεώδους, 3) η απόδοση του εκκλησιαστικού συμφωνικού έργου Stabat Mater του G. B. Pergolesi (μουσική δ/νση: Γ. Αραβίδης, 2009), 4) η 1η θέση της παιδικής χορωδίας (Α’ Βραβείο) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της Χορωδίας & Ορχήστρας Νέων (2011), 5) η θεματικής εκδήλωσης με τίτλο «Μελωδίες Ποιητών» (μουσική δ/νση: Μ. Λεγάκης, 2011, παραγωγή EΡΤ), 6) η πρώτη εκτέλεση του έργου «Ελληνικό Μοιρολόι» του μουσικοσυνθέτη κ. Νίκου Τάτση (2013), 7) η απόδοση του συμφωνικού έργου Requiem, του W. A. Mozart (μουσική δ/νση: Θ. Λεμπέσης, 2015-2016), 8) η συμμετοχή στο έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου (μουσική δ/νση: Γ. Μαρκόπουλος, 2015-2016), 9) η συμμετοχή στο έργο «Η λειτουργία του Ορφέα» του Γ. Μαρκόπουλου κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγα (μουσική δ/νση: Γ. Μαρκόπουλος, 2016), 10) η απόδοση του έργου των Διονυσίου Σολωμού και Νικόλαου Μάτζαρου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (μουσική δ/νση: Θ. Λεμπέσης, 2016) και 11) η συμμετοχή (μαζί με 10 ελληνικές χορωδίες) στο μουσικό αφιέρωμα «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μουσική δ/νση: Π. Μπαρμπάτης, 2017) και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς όπως οι κκ Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Παπαποστόλου , Ματθαίος Λεγάκης, Γιώργος Αραβίδης, Νίκος Τάτσης, Αντρέας Πυλαρινός, Θεόδωρος Λεμπέσης, Παναγής Μπαρμπάτης, Ιωάννης Μεταλλινός, Απόλλωνας Κουσκουμβετάκης, με αρκετούς καλλιτέχνες από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και με ορχήστρες όπως η «Παλίντονος Αρμονίας», η NuovArte και η Sinfonietta Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές εκπαιδευτικού περιεχομένου (ΕΡΤ, Ολλανδική τηλεόραση) και στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα Της Ελευθερίας (του Γιάννη Κατωμερή, 6 επεισόδια) και Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μίκης Θεοδωράκης
Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ, με αποστολή τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου Αρκαδικού κεκτημένου.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ